--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2013, nr. 12 (284), an XXIV (serie nouă)
Agenda ierarhilor
--- pagina: 11

Noiembrie 2013

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 noiembrie: Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. În Paraclisul Centrului Eparhial, hiroteseşte duhovnic pe părintele Vasile Marius Abrudan de la parohia Bobâlna, protopopiatul Dej.

2 noiembrie: În biserica monument istoric de la Feleac, participă la lucrările Simpozionului „525 de ani de la întemeierea Mitropoliei de la Feleac”. Rosteşte o alocuţiune. În Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Bistriţa, săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru prunca Maria, fiica părintelui Emanuel Vidican, preotul misionar de la protopopiatul Bistriţa. Primeşte la reşedinţă pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, pe Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, pe Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, pe Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, şi pe Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

3 noiembrie: Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la sfinţirea Catedralei Mitropolitane, împreună cu ierarhii prezenţi oficiază Sfânta Liturghie şi parastasul pentru ctitorii acestui sfânt locaş. Rosteşte cuvântul de învăţătură. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

4 noiembrie: Primeşte la reşedinţă pe domnul Tudor Grindean, comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj. Face o vizită pe şantierul nou înfiinţatei mănăstiri de la Someşul Cald. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

5 – 10 noiembrie: Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, face un pelerinaj în Sfântul Munte Athos. Vizitează Mănăstirile Vatoped, Simonos Petra şi Schitul Românesc Prodromu. Este însoţit de domnul Acad. Prof. Dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, şi de domnul Emil Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

11 noiembrie: Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. La Teatrul Naţional, asistă la concertul maestrului Tudor Gheorghe. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi de domnul Dan Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renaşterea”.

12 noiembrie (Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni): Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din Bichigiu, protopopiatul Năsăud. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte iconom stavrofor pe părinte paroh Nicolae Târgoveţ. Oficiază o slujbă de binecuvântare a temeliei monumentului închinat Sfinţilor Martiri Năsăudeni, ce va fi amplasat în parcul central din Năsăud. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. În sala de conferinţe a Muzeului Grăniceresc din Năsăud, participă la Simpozionul „Martiriu şi sfinţenie”, organizat de Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa (director: Pr. Ioan Pintea), cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la martiriul sfinţilor Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Telciu, Grigorie din Zagra şi Vasile din Mocod. La hotelul „Metropolis” din Bistriţa, participă la dineul caritabil în beneficiul Centrului de Tineret de la Sângeorz-Băi, organizat de părintele Tudor Mudure, sprijinit de domnul Emil Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

13 noiembrie: Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. În Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, slujeşte Vecernia, rosteşte cuvântul de învăţătură şi participă la lansarea proiectului filantropic „Sfântul Ioan cel Milostiv”. Hiroteseşte întru duhovnic pe PC Părinte Nicolae Muntean de la parohia Cutca şi pe PC Părinte Nicolae Adrian Sănitariu de la parohia Finişel.

14 noiembrie: Oficiază slujba de binecuvântare a capelei cu hramurile „Sfânta Filofteia, Sfântul Ioan Rusul şi Sfântul Efrem cel Nou” din incinta şcolii „Ion Creangă” din Cluj-Napoca. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi de PC Pr. Marian Sidon, inspectorul de religie al judeţului Cluj. În biserica din localitatea Ceaba, protopopiatul Gherla, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Mihai Andrei, fiul părintelui paroh Mihai Koblicska. Rosteşte cuvântul de învăţătură. În capela Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, oficiază Taina Sfântului Botez pentru cei patru membrii ai familiei Deacu: Emil, Lidia Claudia, Irina şi Flavia. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PCuv Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane.

15 noiembrie: În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

16 noiembrie: În parcul „Iuliu Haţieganu”, participă la Festivalul Tinerilor Creştini Ortodocşi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare şi vizitează locurile de desfăşurare a fiecărei secţiuni. Face o vizită la Colegiul Ortodox pentru a verifica stadiul lucrărilor de amenajare a curţii interioare. Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, directorul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi de PCuv Arhim. Teofil Tia, duhovnicul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca. Participă la festivitatea de premiere a participanţilor la Festivalul Tinerilor Creştini Ortodocşi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

17 noiembrie: Slujeşte Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din parohia Baciu II. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte preot pe diaconul Ioan Iacob Diţ, pe seama parohiei Apahida I, şi diacon, pe domnul profesor Adrian Aurel Podaru. Hiroteseşte întru iconom pe părintele paroh Ionuţ Pripon. Premiază pe copiii din parohie participanţi la festivalul Tinerilor Creştini Ortodocşi, faza pe protopopiat. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

18 noiembrie: În sala de consiliu a Centrului Eparhial, prezidează şedinţa cu profesorii şi reprezentanţi ai studenţilor de la secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca. În sala „Auditorim Maximum” a Casei Universitarilor, participă la Festivitatea de premiere a elevilor merituoşi din judeţul Cluj, împreună cu profesorii lor, de către inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi de către Consiliul Judeţean Cluj. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PC Pr. Marian Sidon, inspectorul de religie a judeţului Cluj.

19 noiembrie: Face o vizită pe şantierul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Turda. La sediul primăriei din Tritenii de Jos se întâlneşte cu domnul Valer Saşa, primarul comunei. Vizitează Schitul de la Pădureni, cele două biserici din localitatea Boian (paroh: Pr. Viorel Feşnic) şi Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

20 noiembrie: În Grădina Botanică din Cluj-Napoca, oficiază o slujbă de binecuvântare a unui foişor amenajat de voluntarii din A.S.C.O.R. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. În sala „Nicolae Iorga” din sediul central a Universităţii „Babeş Bolyai”, participă la conferinţa susţinută de Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard şi la lansarea revistei ARTHOS a studenţilor din Haşdeu.

21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică): Cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica parohiei Gherla I. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte preot pe diaconul Adrian Aurel Podaru, pe seama parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Cluj-Napoca, şi diacon pe tânărul Aurelian Bercea. Acordă părintelui Vasile Săsărman distincţia „Crucea Arhiepiscopală”. Hiroteseşte iconom stavrofor pe părintele Vasile Ciciovean. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. La galeria „Casa Artelor” participă la momentul festiv dedicat maestrului Teodor Botiş. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Acordă, maestrului, distincţia „Crucea Transilvană”.

22 noiembrie: Participă la inaugurarea noului corp de clădire a Liceului „Papiu Ilarian” din Dej. Oficiază o slujbă de binecuvântare şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. În biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Dej, săvârşeşte slujba de sfinţire a crucilor ce vor fi aşezate pe acoperiş. Face o vizită pe şantierul bisericii „Sfântul Nectarie” din Dej.

23 noiembrie: Înregistrează un interviu pentru emisiunea „Lumea Credinţei” de la Radio Cluj. În Aula „Iuliu Hossu” din incinta catedralei greco-catolice din Cluj-Napoca, participă la manifestările dedicate împlinirii a 160 de ani de la întemeierea eparhiei de Cluj-Gherla. În Catedrala Mitropolitană, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Maria-Elena, fiica teologului Remus Buzgar. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Slujeşte Vecernia şi Litia în biserica Mănăstirii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Dobric, protopopiatul Beclean.

24 noiembrie: În biserica din parohia Ilişua, protopopiatul Beclean, săvârşeşte Sfânta Liturghie. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte preot pe diaconul Aurelian Bercea, pe seama parohiei Tritenii de Sus. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte duhovnic pe PC Pr. Călin Traian Variu, de la parohia Vultureni, protopopiatul Cluj I.

25 noiembrie: Împreună cu domnul Academician Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai”, face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicole Ivan”. Face o vizită pe şantierul bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Floreşti (paroh: Pr. Sebastian Rusu). Primeşte la reşedinţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord.

26 noiembrie (Sfântul Stelian Paflagonul): Cu prilejul hramului instituţiei, îi vizitează pe copiii de la Grădiniţa „Sfântul Stelian”, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, directorul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În foaierul Casei Universitarilor săvârşeşte slujba de înmormântare a Profesorului Universitar Octavian Şchiau. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.În biserica parohiei Boju, protopopiatul Cluj I, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Luca Stelian, fiul părintelui paroh Brian Bancoş. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

27 noiembrie: În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia şi Acatistul Mântuitorului.

28 noiembrie: Face o vizită la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Face o vizită în parohia Sânnicoară (paroh: Pr. Viorel Luca), protopopiatul Cluj I, în vederea amenajării unui nou cimitir. Face o vizită în protopopiatul Bistriţa, în localităţile Cuşma şi Prundu Bârgăului.

29 noiembrie: Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie în Catedrala Mitropolitană.

30 noiembrie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Primeşte la reşedinţă oficialităţi, preoţi, monahi şi credincioşi veniţi să-l felicite cu ocazia zilei onomastice. În Catedrala Mitropolitană, asistă la vecernie şi slujeşte la Litie.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>