--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Aprilie 2014, nr. 4 (288), an XXV (serie nouă)
Actualitate
--- pagina: 5

Întrunirea anuală a membrilor Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg

de Valentin Vesa
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Sâmbătă, 8 martie 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a participat la Sesiunea plenară festivă a Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Această prestigioasă instituție a fost fondată în anul 1990 de către profesorul cardiolog Felix Unger, împreună cu Arhiepiscopul Vienei, cardinalul Franz König, și filozoful Nikolaus Lobkowicz. Până în prezent, academia numără peste 1500 de personalităţi contemporane, acoperind şapte secţiuni: Ştiinţe umaniste, Medicină, Artă, Ştiinţe naturale, Ştiinţe sociale, economice şi juridice, Știinţele tehnice şi ale dezvoltării şi Religiile lumii. Dintre membrii academiei, 30 sunt deţinători ai Premiului Nobel.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost ales membru activ al acestei prestigioase instituții la secţiunea „Religiile lumii”, în anul 2007, pe când era Arhiepiscop al Alba Iuliei şi Decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918″ din aceeași localitate. Propunerea nominalizării a aparţinut mai multor universitari europeni, invitaţi ai simpozioanelor teologice internaţionale de la Alba Iulia.

Sesiunea plenară de anul acesta a avut loc în Aula Magna a Universității din Salzburg, în prezența a numeroși invitați. De la Cluj, Înaltpreasfinția Sa a fost însoțit de Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Acad. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, de consilierul pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului, Arhidiaconul Claudiu Grama și de secretarul eparhial, Dr. Valentin Vesa. Momentul culminant al ceremoniei a fost reprezentat de primirea noilor membri ai Academiei, specialiști din diverse domenii științifice, atât din Europa, cât și de pe alte continente. În acest an, printre cei 78 de noi membrii, două mari nume din România s-au alăturat comunității academice a acestei prestigioase instituții. Este vorba de Prof. Dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Prof. Dr. Nicolae Panin, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, Universitatea București. Printre noii nominalizați se numără și Excelența Sa, Franz Lackner, Arhiepiscop de Salzburg, și Marele abate Mănăstirii Sfântul Petru din Salzburg, Korbinian Birnbacher.

Cum academia adună oameni de excepție din diverse domenii, obiectivul său principal vizează crearea unei rețele de specialiști și implicarea lor activă la nivel instituțional în problemele cu care se confruntă societatea contemporană, oferind soluții viabile ieșirii din crizele sociale, politice sau religioase contemporane. În acest cadru, anul acesta Dr. Franz Fischler, om politic, fost membru al Comisiei europene pentru agricultură, a susținut un discurs pe tema „Europa la răscruce”, încercând să realizeze o radiografie a peisajului politic contemporan, cu provocările și perspectivele lui, și să intuiască posibile soluții pentru crizele majore prin care trece. Momentele solemne au fost întrerupte de interpretări artistice ale unui cvartet instrumental format din tineri muzicieni, studenți ai universității din Salzburg.

Manifestarea a fost o reușită și s-a încheiat cu o retrospectivă a activităților majore ale instituției desfășurate în anul trecut, precum și o prospectivă pentru anul în curs.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>