--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Noiembrie 2015, nr. 11 (307), an XXVI (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Octombrie 2015

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 octombrie (Acoperământul Maicii Domnului):

Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al mănăstirii de la Floreşti, protopopiatul Cluj II, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru protosinghel pe părintele ieromonah Anastasie Berbecel, duhovnic al mănăstirii. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În capela mortuară din cimitirul de pe Dealul Florilor din Dej, săvârşeşte slujba de înmormântare a adormitului întru Domnul, Gherasim Alexandru, tatăl părintelui Cătălin Alexandru Feier din parohia Bonţida, protopopiatul Gherla. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

Într-un spaţiu destinat activităţilor duhovniceşti din comunitatea de rromi din parohia Turda Fabrici (paroh: Pr. Andrei Gavriil), asistă la un concert de pricesne susţinut de grupuri din comunitate. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de domnul Cristian Moldovan, directorul Centrului de Pelerinaje „Renaşterea”.

2 octombrie

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

3 octombrie

În parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan” din cartierul clujean Grigorescu, săvârşeşte slujba de binecuvântare a demisolului bisericii şi Sfânta Liturghie. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom pe părintele paroh Călin Matei Popovici. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial.

În demisolul Bisericii „Sfântul Alexandru” de pe strada Muncii din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Claudiu Melean), participă la întâlnirea tinerilor din Asociaţia „Oastea Domnului”. Rosteşte un cuvânt de învăţătură şi participă la programul artistic pregătit de aceştia.

4 octombrie

Săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon pe tânărul Petru Buta, pe seama Catedralei Mitropolitane. Acordă domnului Prof. Univ. Dr. Victor Bercea de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, distincţia „Crucea Transilvană”.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte întru duhovnic pe părintele Ovidiu Vasile Teutişan, de la parohia Petreştii de Jos, protopopiatul Turda şi pe părintele Ovidiu Toma, de la parohia Arcalia, protopopiatul Bistriţa.

5 octombrie

La sediul protopopiatul Năsăud, prezidează şedinţa cu profesorii de religie din judeţul Bistriţa-Năsăud.

La Centrul pentru Tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi (coordonator: Pr. Paul Gavriloaie), prezidează şedinţa cu preoţii din protopopiatul Năsăud. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Prof. Adrian Podaru de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

La reşedinţa mitropolitană, primeşte pe Alteţa Sa Regală, Principele Radu Duda, însoţit de omul de radio Claudiu Pădurean.

6 octombrie

La sediul protopopiatului din Bistriţa, prezidează conferinţa preoţească de toamnă. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a capelei din incinta Centrului pentru vârstnici „Sfinţii Ioachim şi Ana” din localitatea Cuşma (coordonator: Pr. Marius Pintican). Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Acordă domnului profesor Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean din Bistriţa, Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Prof. Adrian Podaru, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

Vizitează clădirea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului din Bistriţa, cumpărată în vederea amenajării unei şcoli confesionale. Este însoţit de dl. Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

7 octombrie

În cimitirul municipal din Cluj-Napoca, oficiază slujba de înmormântare pentru adormita în Domnul, Maria Buruiană. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Mântuitorului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

8 octombrie

În studioul Radio Cluj, înregistrează o emisiune cu tema „Implicarea Bisericii în viaţa tinerilor”.

În aula Facultăţii de Teologie, prezidează conferinţa de toamnă a preoţilor din protopopiatele Cluj I şi Cluj II. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În biserica din Zoreni, protopopiatul Beclean (paroh: Pr. Georgiţă Petru Peica), oficiază slujba de înmormântare pentru adormitul întru Domnul, preotul Alexandru Pop. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În salonul principal al restaurantului „Talisman”, din cartierul clujean Zorilor, premiază pe toţi voluntarii implicaţi în buna reuşită a Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

9 octombrie

În cadrul Târgului de carte „Transilvania”, organizat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, participă la lansarea volumelor „Imnele Transilvaniei” de Ioan Alexandru, „Întoarcerea spre Răsărit. Filozofi contemporani şi credinţa creştină veche” de Rico Vitz (editor) şi „Sfântul Ioan de Shanghai (1896 – 1966) şi vremea sa” de Bernard Le Caro, apărute la editura „Renaşterea”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

10 octombrie

În localitatea Jucu Gară, protopopiatul Cluj I, săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii şi Sfânta Liturghie. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon pe tânărul Vlad Ciceo. Hiroteseşte întru iconom pe părintele paroh Ioan Tănase Chiş. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În capela Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru prunca Zoe Mihaela Dragomir. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În biserica din Chiuieşti, protopopiatul Dej (paroh: Pr. Emanuel Albu), oficiază Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Sergiu şi Iustina Ioana Goron. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

11 octombrie

În biserica parohiei Nicula, protopopiatul Gherla, săvârşeşte slujba sfinţirii noului iconostas şi Sfânta Liturghie. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Vlad Ciceo, pe seama parohiei Vultureni, protopopiatul Cluj I. Hiroteseşte întru iconom pe părintele paroh Marcel Gheberta. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

12 octombrie

În Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Gherla (parohi: Pr. Vasile Săsărman şi Pr. Vasile Ciciovan), prezidează conferinţa preoţească de toamnă. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Prof. Adrian Podaru de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

13 octombrie

Se reculege preţ de câteva momente la mormântul Arhim. Ioan Iovan de la Mănăstirea Recea, judeţul Mureş şi face o vizită la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita. Este însoţit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

14 octombrie (Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi)

În sobor de arhierei, pe un podium special amenajat în proximitatea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, slujeşte la Sfânta Liturghie.

Vizitează Cetatea Neamţului şi Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ. Este însoţit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

15 octombrie

Participă la festivitatea organizată cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noua clădire a Bibliotecii Universităţii şi participă la simpozionul organizat cu acest prilej. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc şi acordă distincţia „Crucea Transilvană”, rectorului, Prof. Univ. Dr. Doru Pamfil.

Face o vizită în protopopiatul Huedin. Vizitează şantierul de construcţie a noii biserici din Dealu Negru (paroh: Pr. Vamoş Sandro Vincenţiu), şantierul de pictură al bisericii mănăstirii de la Râşca Transilvană, precum şi parohiile Sâncraiu (paroh: Pr. Dănuţ Călăţean) şi Brăişoru (paroh: Pr. Dan Lupuţan). Este însoţit de domnul Vasile Fluieraş de la Centrul Eparhial.

16 octombrie

La Spitalul Municipal din Turda (slujitor: Pr. Ioan Kirali) săvârşeşte o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de restaurare efectuate. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Troiţă” din Feleac. Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilier misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

17 octombrie

În Capela „Sfântul Evanghelist Luca” din incinta Spitalului Chirurgie III din Cluj-Napoca (slujitor: Pr. Ioan Cosma), săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon pe tânărul Paul Dumitru Gavriloaie. Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În capela Seminarului Teologic din Cluj-Napoca săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru prunca Maria Sofia Şovrea. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În aula „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, asistă la un spectacol caritabil pentru copiii cu autism. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc

18 octombrie

Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din Ciceu Poieni (paroh: Pr. Mihai Foarai), protopopiatul Beclean. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Paul Dumitru Gavriloaie, pe seama Centrului de Tineret „Prof. Ioan Bunea” de la Sângeorz-Băi, protopopiatul Năsăud. Este însoţit de PC Diac. Petru Buta, de la Catedrala Mitropolitană.

În Catedrala Mitropolitană slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

19 octombrie

La Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultăţii de Teologie din Bucureşti, participă la Congresul Internaţional de Teologie „Relaţia dintre parohie şi şcoală în viaţa şi misiunea Bisericii din contextul actual”. Susţine un referat şi moderează una dintre secţiuni.

La reşedinţa patriarhală, se întâlneşte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

20 octombrie

La sediul protopopiatului din Turda, prezidează conferinţa preoţească de toamnă.

Face o vizită la mănăstirea de la Pădureni, protopopiatul Turda. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Prof. Adrian Podaru de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

În sala „Nicolae Ivan” din incinta Centrului Eparhial, participă la încheierea festivă a proiectului „Alege şcoala”, implementat la nivelul Patriarhiei Române. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

21 octombrie (Sfinţii Mărturisitori Ardeleni)

Pe locul viitoarei Mănăstiri „Petru Rareş Vodă” de la Ciceu Corabia, protopopiatul Beclean, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Instalează întru stareţ pe protosinghelul Teofan Mada. Săvârşeşte slujba Punerii Pietrei de Temelie pentru biserica mănăstirii. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

22 octombrie

Înregistrează o emisiune pentru Radio Cluj.

La sediul protopopiatului Beclean, prezidează conferinţa preoţească de toamnă.

În biserica din Ţentea, protopopiatul Beclean (paroh: Pr. Paul Drenţa), săvârşeşte slujba de Te-Deum cu prilejul împlinirii a 100 de ani ai credinciosului Ioan Pop. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Prof. Adrian Podaru de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

În parohia Maieru, protopopiatul Năsăud, săvârşeşte slujba de binecuvântare a Centrului social pentru vârstnici şi a paraclisului „Sfinţii Zaharia şi Elisabeta” din incinta acestuia. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele Marius Pintican, coordonatorul Asociaţiei „Filantropia” din judeţul Bistriţa-Năsăud şi iconom pe părintele paroh Dan Dorian Cismaş. Acordă domnului Niculiţă Marius Cârlejan distincţia „Crucea Transilvană”, iar domnului Vasile Dumitru, primarul comunei, Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”. Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

23 octombrie

În Catedrala Mitropolitană slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

24 octombrie

În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Cristian Dumitru şi Iulia Moldovan. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

La mănăstirea de la Dobric, protopopiatul Beclean, săvârşeşte slujba Vecerniei şi slujba Călugăriei pentru monahia Tavita. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

25 octombrie

În Biserica „Sfântul Dumitru” din Carei, judeţul Satu Mare, împreună cu PS Iustin, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură.

La Monumentul Ostaşului Român din parcul central din Carei, participă la ceremonialul religios şi militar, organizat cu prilejul împlinirii a 71 ani de la asaltul victorios al Armatei Române. Săvârşeşte o slujbă de pomenire a eroilor, rosteşte un cuvânt evocator şi oficiază slujba de sacralizare a jurământului militar depus de studenţii din anul I de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu.

În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte întru duhovnic pe PC Pr. Vlad Ciceo, de la parohia Vultureni, protopopiatul Cluj I.

26 octombrie (Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir)

În Biserica „Sfântul Dumitru” din Floreşti (paroh: Pr. Marcel Andreica), săvârşeşte slujba de sfinţire a noului iconostas şi Sfânta Liturghie. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru sachelar pe părintele Dan Marius Matei şi pe părintele Cristian Gelu Perşa. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

27 octombrie (Sfântul Dimitrie cel Nou)

Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, în sobor de arhierei, sub protia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, slujeşte la Sfânta Liturghie.

În Sala Radio din Bucureşti asistă la tradiţionalul concurs coral „Lăudaţi pe Domnul”.

28 octombrie

În Sala Sinodală din Palatul Patriarhal, participă la şedinţa festivă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, face o vizită la palatul Cotroceni, unde se întâlneşte cu Excelenţa Sa Klaus Iohannis, Preşedintele României.

29 octombrie

În Sala Sinodală din Palatul Patriarhal, participă la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

30 octombrie

Prezidează comisia de examinarea a candidaţilor participanţi la concursul pentru ocuparea posturilor de preoţi parohi în parohiile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Grigorescu (protopopiatul Cluj II), Şutu (protopopiatul Cluj I) şi Mititei (protopopiatul Năsăud).

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, asistă la concertul vocal simfonic extraordinar „Requiem” de Verdi, susţinut de corul şi orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

31 octombrie

Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarţa de Sus.

În cimitirul din satul natal, cu prilejul pomenirii morţilor, săvârşeşte slujba Parastasului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În capela cimitirului din Sebeş, judeţul Alba, săvârşeşte o slujbă funebră la căpătâiul adormitului întru Domnul Nicolae Puşcaş. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

La Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, întâmpină delegaţia din Grecia ce aduce spre închinare, racla cu Brâul Maicii Domnului.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>