--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Aprilie 2017, nr. 4 (324), an XXVIII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 10

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, martie 2017

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a oficiat miercuri, 1 martie 2017, Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite în Capela Facultății cu hramul Sf. Ierarh Nicolae. A fost prima zi din acest an în care în Biserica Ortodoxă se săvârșește această Liturghie specifică Postului Mare. Slujba, la care au participat studenții teologi, dar și credincioși din oraș, a avut loc după amiaza, iar în cadrul ei a fost hirotonit întru ierodiacon monahul Luca de la Mănăstirea Nicula.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de Arhid. dr. Daniel Mocanu.

În cuvântul de învățătură, IPS Sa a vorbit despre Postul mare ca perioadă de antrenament spiritual.

*

La cursurile de Duhovnicie organizate cu preoţii de către Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în săptămâna 6-11 martie 2017, ediţia a 5-a, la Mânăstirea Nicula, din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a participat Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, prezentând tema: Mişcările anti-sistem din perimetrul religios. Revitalizarea credinţei într-o epocă cu tendinţe post-occidentale.

*

Serile duhovnicești organizate în Postul Mare de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR), filiala Cluj, au debutat joi, 2 martie 2017. Primul invitat a fost Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care a participat la slujba Pavecerniţei mari și a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșite în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La final, a vorbit pe tema: Cine este Iisus Hristos?

În aceeași seară, în Amfiteatrul Facultății de Chimie şi Inginerie Chimică a UBB, părintele profesor a susţinut o conferinţă cu tema: Tinereţea între prăpăstii şi culmi şi a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenţi.

*

În perioada 3-6 martie, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost invitatul Centrului de Studii Teologice Dumitru Stăniloae de la Bruxelles, unde împreună cu Pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu au pregătit lucrările conferinței internaționale: Sfântul și Marele Sinod din Creta – eveniment eshatologic sau normalitate canonică?, care se va desfășura la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca în perioada 23-26 aprilie 2017.

*

Luni, 6 martie 2017, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei a fost organizată de ASCOR, filiala Iași conferința cu tema: Mama - ființă unică? Ce ne spune Biblia?, susținută de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a găzduit miercuri, 8 martie 2017, conferința susținută de Prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos de la Institutul de Teologie Ortodoxă al Universității Ludwig-Maximilians München.

A fost lansată apoi cartea: Die Orthodoxe Kirche in Selbstdarstellung. Ein Kompendium, LIT Verlag, München, 2016 care îi are ca editori pe Ioan Vasile Leb, Konstantin Nikolakopoulos și Ilie Ursa, al IV-lea volum din seria Lehr- und Studienbucher Orthodoxe Kirche. Au prezentat Prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos și dr. Mircea Gheorghe Abrudan. Volumul cuprinde studii semnate de 16 autori, dintre care 12 din România (5 cadre didactice ale facultății noastre: Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb, Pr. prof. univ. dr. Valer Bel, Pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, Conf. univ. dr. Radu Preda). A urmat o discuție cu cadrele didactice și studenții despre studiul Teologiei Ortodoxe în Germania.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a organizat, în cadrul „Anului omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești” și al „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comu­nismului”, în Patriarhia Română, conferința cu titlul: Lupta Icoanei cu sistemul. Miracolul iconic al Sfinților Ostași Militari, sus­ținută de academicianul Sorin Dumitrescu. Evenimentul a avut loc joi, 9 martie, în Aula Episcop Nicolae Ivan a Facultății, cu participarea Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Au luat parte profesorii și studenții facultății, dar și alte persoane interesate. Oaspetelui i-a fost decernată de către părintele decan Vasile Stanciu medalia Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

*

În perioada 2-31 martie 2017, Universitatea Babeș-Bolyai și Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca a organizat o serie de conferințe pe tema: Luther. 500 de ani de Reformă.

Joi, 9 martie 2017 au fost susținute următoarele comunicări de către cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă:

- Pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb, O perspectivă ortodoxă asupra epocii Reformei,

- Pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, Ortodoxia transilvăneană și mișcarea de Reformă – secolul al XVI-lea,

- Pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, O nouă dimensiune a dialogului teologic: teologii de la Tübingen și Patriarhul ecumenic Ieremia al II-lea,

- Lect. univ. dr. Ana Baciu, Traduceri patristice în mediul reformat transilvănean.

Prelegerile au fost moderate de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB.

*

Joi, 9 martie 2017, la ședința lunară a Preoților din Protopopiatul Ortodox Cluj I, Pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, inspector pe probleme de catehizare parohială în cadrul Arhiepiscopiei Clujului, a susținut prezentarea intitulată: Omilia despre predică a Sfântului Ioan Gură de aur și aplicabilitatea ei la predicatorul contemporan.

*

Duminică, 12 martie 2017, Protos. lect. univ. dr. Benedict Vesa, a săvârșit slujba Vecerniei la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Dej și a susținut un bogat cuvânt de învățătură, având ca temă Iubirea și jertfelnicia față de aproapele izvorâtă din Hristos care este întruchiparea dragostei și a jertfelniciei noastre.

*

Vineri 17 martie 2017 părintele decan Vasile Stanciu, împreună cu un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au făcut o vizită la penitenciatul din Bistrița, unde au discutat cu detinuții, s-au rugat împreună și și-au împărtășit din problemele cu care se confruntă.

*

În Sala Mare a Teatrului Național și a Operei Române din Cluj-Napoca, a avut loc sâmbătă, 18 martie 2017, concertul anual susținut de Cvartetul Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicuşor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărăşan - violă şi Vasile Jucan - violoncel) organizat de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Filarmonica de Stat Transilvania, ediția a VII-a. În deschidere Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica“ al Facultății de Teologie Ortodoxă dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a susţinut un microrecital, interpretând următoarele piese corale: Clopote de seară - din repertoriul clasic rus, Graiurile mele - Al. Delcea, Miorița - Mircea Neagu, Fie, Doamne, mila Ta - Gheorghe Danga și fragment din Oratoriul Messias de Georg Friedrich Händel, Aleluia. Invitatul conferențiar a fost Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Național din Iași.

*

Duminică, 26 martie 2017, la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a susținut conferința cu tema: Ce mai înseamnă viața pentru omul de azi? Evenimentul a fost organizat de Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” și Asociația Filantropică Cultural-Creștină “Martyria”, cu binecuvântarea arhierească a PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a organizat luni, 27 martie 2017, o seară liturgico-duhovnicească cu tema: Particularități liturgice și tipiconale în perioada pascală, susținută de părintele protosinghel Simeon Pintea, preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

*

La invitația Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Giovanna Maria Porrino, profesor de Teologie biblică la Instituto Universitario „Sophia” din Italia, a susținut următoarele comunicări în cadrul Facultății noastre:

· Repere metodologice pentru alcătuirea lucrării de doctorat, marți, 28 martie, nivel doctorat

· Slava Domnului în cartea Ieșirii, miercuri, 29 martie, nivel licență

· Slava Domnului în cartea profetului Isaia, miercuri, 29 martie, nivel licență

· Fundamentele etice ale Vechiului Testament, joi, 30 martie, nivel master.

*

Joi, 30 martie 2017, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în parteneriat cu Fundaţia Nicolae Steinhardt şi Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a organizat,în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, în cadrul Anului Comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, evocarea Monahului Nicolae Delarohia (N. Steinhardt), cu titlul „Am intrat în închisoare orb şi ies cu ochii deschişi…”. A conferențiat Pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie – Transformarea pozitivă a persoanei prin experierea detenţiei, în viziunea lui N. Steinhardt.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>