--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Noiembrie 2017, nr. 11 (331), an XXVIII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 10

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, octombrie 2017

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Duminică, 1 octombrie 2017, Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc și-a prăznuit hramul. Sf. Liturghie a fost săvârșită de IPS Mitropolit Laurențiu al Ardealului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și PS Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădă­uților, înconjurați se un sobor de preoți și diaconi, veniți din toată eparhia. Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Psalmodia Transylvanica”, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijată de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, care a fost distins cu Crucea episcopală a Episcopiei Covasnei și Harghitei de către PS Andrei.

*

Luni, 2 octombrie 2017, a fost deschis în mod festiv anul academic 2017-2018 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Studenţii au participat la Sfânta Liturghie săvârşită în capela facultăţii de către Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte membri ai corpului profesoral al instituţiei. A urmat slujba de Te Deum. ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a rostit și o alocuțiune. De asemenea au luat cuvântul: dl. Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeș-Bolyai și părintele decan prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

În Aula Facultăţii a fost susţinută prelegerea inaugurală: Teologia ca prietenie, de Protos. lect. univ. dr. Benedict Vesa

În aceeași zi a fost inaugurat noua cantină al facultății.

La evenimente au participat: cei doi ierarhi, președintele Senatului UBB Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanii Facultăților de Teologie Reformată și Romano-catolică ale UBB, membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii Protoieriilor Cluj I și Cluj II, corpul profesoral al facultății, personalul administrativ, studenți.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca intră în anul universitar 2017-2018 cu un număr de 578 studenţi (dintre care 11 cetăţeni străini: din Republica Moldova şi Germania), înmatriculaţi la nivel licenţă, la cele patru specializări: Teologie pastorală, Teologie didactică, Teologie asistenţă socială şi Artă sacră şi la nivel master, la cele şase programe de studiu: Doctrină şi hermeneutică creştin-ortodoxă, Ortodoxie românescă şi viaţă liturgică, Pastoraţie şi duhovnicie, Artă sacră (conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale), Bioetică – morală, etică şi deontologie şi Consiliere pastorală şi asistenţă psihosocială.

*

În perioada 2-4 octombrie 2017, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a găzduit cea de-a XXVIII-a Conferință Națională a ANBPR (Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România), cu tema: Inovație. creativitate. leadership, organizată Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj.

*

Marți, 3 octombrie 2017, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a desfășurat, sub președinția ÎPS Sale Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu participarea PS Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, precedată de un Te-Deum, săvârşit în paraclisul instituţiei, cu hramul „Sf. Nicolae”, conferința preoțească de toamnă 2017, cu tema: Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, la care au luat parte clericii din Protoieriile Cluj I și Cluj II. Ierom dr. Grigorie Benea de la Mănăstirea Nicula și coordonator al viitorului Memorial de la Gherla. a susținut o prelegere despre perioada comunistă și despre cei care au pătimit în închisori.

*

În perioada 9-13 octombrie 2017, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a găzduit reuniunea Comisiei pentru Educație și Formare Ecumenică (CEEF) a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Deschiderea lucrărilor a avut loc luni 9 octombrie, cu participarea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a decanului facultății, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și a Pr. prof. univ. dr. Ioan Sauca, vice-secretar general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi directorul Institutului Ecumenic de la Bossey. La deschiderea lucrărilor au luat parte profesorii şi studenţii Facultăţii

*

Marți, 10 octombrie 2017, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș a avut loc conferința preoțească de toamnă cu clericii din Protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane. Invitatul special a fost Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, care a susținut conferința cu tema: Biblia în familia și misiunea preotului-provocări, interogații.
La eveniment a fost prezent și PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului

*

Cunoscuta scriitoare Ana Blandiana a susținut marți, 10 octombrie 2017 în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca conferința cu titlul: Istorie, Memorie, Memorial sau cum se construiește un miracol. Manifestarea a avut loc în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în perioada regimului comunist. Au participat: IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, cadrele didactice și studenții facultății.

*

În perioada 10-14 octombrie 2017, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății și Ștefan Iloaie, directorul Departamentului de Teologie Ortodoxă au efectuat o vizită la Institutul Diakonia din Neuendettelsau (Germania). Aici s-a pregătit consultația teologică între Institutul Diakonia și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca care va avea loc între 9-12 mai 2018.

*

În cadrul Centrului Ortodox de Studii şi de Cercetări „Dumitru Stăniloae” din Paris al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, miercuri, 11 octombrie 2017, Conf. univ. dr. Radu Preda, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a susținut prelegerea inaugurală intitulată: Biserica în comunism. Adaptare, rezistență, sfințenie. Evenimentul a fost moderat de Pr. Conf. univ. dr. Patriciu-Dorin Vlaicu, coordonatorul secțiunii în limba română a Centrului. Sesiunea anuală de evaluare a Centrului a avut loc în perioada 10-13 octombrie 2017, participând Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB.

*

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, în cadrul manifestărilor dedicate Anului Comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu participarea PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, conferinţa intitulată: Prinos de cinstire adus mărturisitorilor credinţei ortodoxe din temniţele comuniste, susţinută de Conf. univ. dr. Radu Preda, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER) și scriitorul Marcel Petrişor. Cu această ocazie d-lui Preda i-a fost conferită“Crucea Voievodală Maramureșeană”, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

*

Marți, 17 octombrie 2017, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Centrul de Dialog între Teologie și Filosofie al Universității Babeș-Bolyai a organizat conferința cu titlul: Reducția fenomenologică și teologia, susținută de lect. univ. dr. dr. Nicolae Turcan.

*

Joi, 19 octombrie 2017, la Casa de Cultură a Studenţilor, sub egida Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Organizaţiei Creştine „Agape. Preţuim Familia”, a avut loc conferinţa: De ce pro și contra familiei natural. Interese, ideologii, consecințe, susţinută de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană. Invitat special a fost d-na avocat Ana Corina Săcrieru.

*

Parohia Chinteni și-a sărbătorit sâmbătă, 21 octombrie 2017, hramul: Sfinții Cuvioși Mărturisitori: Visarion și Sofronie; Sfântul Mucenic Oprea; Sfinții Preoți Mărturisitori: Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, în frunte cu Pr. lect. univ. dr. Gheorghe Șanta care a susţinut şi un cuvânt de învățătură.

*

La Palatul Patriarhiei din București s-a desfăşurat în zilele de 24 şi 25 octombrie 2017, Congresul Internaţional de Teologie intitulat: Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – persecuţie, rezistenţă şi mărturisireorganizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universităţii din București și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte. Facultatea noastră a fost reprezentată de Conf. univ. dr. Radu Preda, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului RomânescPărintele Patriarh Daniel a oferit participanților diploma și medalia comemorativă Justinian Patriarhul.

*

Profesorul de Religie Grigore Manarcă de la Liceul Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca a realizat - în cadrul Săptămânii Școala Altfel 23-27 octombrie 2017 - o vizită, cu un grup de elevi, la Campusul Teologic Nicolae Ivan din Cluj-Napoca. A participat la o oră de curs cu prezentări Power Point (susținută de Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia) intitulată: Chipul pe care-l merităm. Cum ne modifică patimile fizionomia feței și a vizitat Capela Facultății și restul spațiilor de învățământ și de cercetare științifică (Aula Mare, Departamentul de Psihoterapie Pastorală, Departamentul de Imagine, Laboratoarele de restaurare și de chimie, de Artă Sacră, Amfiteatrul de Muzică Vasile Petrașcu etc.

*

În zilele de 30 şi 31 octombrie 2017 a avut loc la Timişoara, în organizarea Mitropoliei Banatului împreună cu Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest, simpozionul profesorilor universitari ortodocşi de Catehetică şi Omiletică din România, cu tema: Predicatori şi cateheţi români, mărturisitori în timpul regimului comunist. Receptarea misiunii lor în actualitate. Din partea facultăţii noastre a fost prezent Pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>